Fysioterapeutens Råd: Fysisk aktivitet under din graviditet
Skrevet af: Camilla Tromborg, Gynobs- og babyfysioterapeut
Kære læser,
Du har måske hørt, at motion er godt under graviditeten, men også mødt skeptiske blikke, når du nævner, at du stadig træner. Må du overhovedet bevæge dig så meget, når din krop arbejder på at skabe et lille nyt liv?
Det er helt naturligt, og du er ikke alene om at være forvirret. Vores viden om den gravide krop udvikler sig hele tiden. Heldigvis ved vi i dag, at motion er fantastisk for både mor og barn. Ifølge Sundhedsstyrelsen har gravide de samme fordele ved fysisk aktivitet som ikke-gravide, og samtidig reducerer det risikoen for graviditetsrelaterede komplikationer som svangerskabsforgiftning, forhøjet blodtryk, stor vægtøgning under graviditeten og graviditetsrelaterede sukkersyge. Dertil tyder det også på, at det mindsker lændesmerter, som kan opstå under graviditeten (1).
Også ift. selve fødslen gør fysisk aktivitet sit positive virke: Det mindsker risikoen for komplicerede fødsler og fødselsdepression. Samtidig har det en indvirkning på, at barnets fødselsvægt ikke er for høj og generelt ses færre komplikationer hos det nyfødte barn, hvis moderen har været aktiv under graviditeten (1).
Hertil skal siges, at uanset hvor langt du er i din graviditet, er det aldrig for sent at begynde.
Graviditet og motion - Fysioterapeutens råd
Der er to vigtige nøglebegreber, jeg synes, du skal have med i tankerne, når du træner som gravid: Tilpasning og at lytte til din krop.
Hvis du er vant til at træne, kan du fortsætte som hidtil og tilpasse undervejs*. Tilpasninger kan ske på mange måder - intensitet, pauser mm. Brug din sunde fornuft og lyt til din krop - du kender din krop allerbedst.
Hvis du ikke er vant til træning, så er graviditeten et rigtig fint sted at starte. Start roligt ud og øg gradvist. Nogle gode træningsformer, som du kan prøve dig af med, er:
Gåture 🚶🏾♀️- At gå en tur kan gøre underværker - du får frisk luft og øger blodcirkulationen
Svømning 🏊🏼♀️ - Vandets opdrift kan føles aflastende, og samtidig er svømning en fantastisk aktivitet for hele kroppen
Graviditetsyoga 🧘🏾 - Hos Din lille Verden tilbyder vi graviditetsyoga på hold, hvor vi sætter ind på styrke, balance og ro i krop og sind. Du vil møde andre gravide og få et netværk herigennem. Læs mere om vores hold Mama to be YOGA her.
Styrketræning 💪🏽 - Vi tilbyder også styrkestræning, hvor vi arbejder med vægte og egen kropsvægt for at styrke hele kroppen. Her vil du også møde andre gravide, hvor I kan dele jeres erfaringer og drage inspiration af hinanden. Læs mere om vores hold Mama to be Styrkehold her.
Det eneste, du faktisk ikke bør gøre, er aktiviteter, hvor der er risiko for fald eller slag mod maven.
Små ændringer kan også gøre en forskel
Udover træning kan små justeringer i din hverdag gøre en stor forskel for din krop under din graviditet:
Små aktive pauser 💡- Hvis du sidder meget i løbet af en dag, kan det være dejligt for din gravide krop at rejse sig op, strække sig og gå lidt rundt
Aktiv transport 🚲 - Hvor det er muligt, kan du gøre din transporttid til og fra steder aktive, fx ved at gå eller hoppe på en cykel, det giver samtidig masser af frisk luft
Bevægelse i dit hjem 🏡 - Husholdning tæller også med i din overordnede fysiske aktivitet
Afsluttende tanker
Mit ønske er, at du sidder tilbage med mere tryghed omkring fysisk aktivitet og mere gåpåmod. Husk at så længe, du lytter til din krop og tilpasser efter dine behov, er du allerede et langt stykke. Ønsker du en stærk gravidkrop og samtidig et sted at møde andre kommende mødre så kig forbi vores hold Mama to be YOGA eller Mama to be Styrkehold. Du er også velkommen til en 1:1 konsultation, hvor vi tilpasser et træningsforløb præcis til dig. Læs mere her.
God træningslyst!
* Så længe det ikke involvere risiko for fald og hårde stød/slag mod maven.
1. Sundhedsstyrelsen: Fysisk aktivitet for gravide Viden om sundhed og forebyggelse, 2023